V’lien

Ze zat op haar vaste stekje aan het water. Elke ochtend, halverwege het rennen, rustte ze hier uit voor ze weer terug naar haar kamer ging. Veel mensen waren er nog niet op straat. De mensen die er waren, waren veelal uit noodzaak buiten; de hond moest uit, de baas vond dat een werkdag om zeven uur begint, een enkeling werkte aan z’n conditie. V’lien hoorde tot de laatste categorie. Door haar rondje hardlopen in de ochtend had ze de hele dag meer energie en de kilo’s vlogen eraf.

V’lien keek naar de vogels die over het water dobberde. De populatie bestond grotendeels uit eenden en meerkoeten, maar er zwom zo nu en dan ook een zwaan of een andere rare snuiter voorbij.
Eigenlijk moest V’lien terug naar huis, maar ze was zo gecharmeerd van twee verliefde meerkoetjes dat ze nog even bleef zitten. De beestjes zwommen rustig rondjes, zo nu en dan aan elkaar plukkend, op andere momenten onder water aan plantjes plukkend. V’lien dacht aan haar eigen vriendje. Morgen zou ze hem weer zien. Ze kreeg vlinders in haar buik.

Een derde meerkoet naderde het paartje. “Wat een schattig jong beestje nog”, dacht V’lien. Het beestje dobberde een poosje naast de andere twee meerkoeten en naderde toen één van hen. Het paartje leek geschrokken. De meerkoet die waarschijnlijk het mannetje was, viel aan. Het vrouwtje keek toe hoe het mannetje op het meerkoetje sprong en begon te pikken. Het kleine diertje dook onder water. Steeds als het boven kwam werd het meteen weer belaagd door het mannetje. Af en toe kreeg het diertje een venijnige pik van de vrouwtjeskoet.

Na bijna tien minuten vertrok het paartje, het kleine meerkoetje achterlatend. Het beestje zat onder het bloed en was zichtbaar buiten adem. Het zwom naar de kant. Vlak voor V’lien probeerde het diertje uit het water te komen. Na een aantal vruchteloze pogingen gaf het beestje op. Uitgeput liet het z’n kopje hangen. Z’n kopje verdween onder water. V’lien stond op. Ze rende naar huis. Ze had hier al veel te lang gezeten. Ze had zo college.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: